در این روش از گاز FM200 ذخیره شده در مخازن جهت اطفاء حریق استفاده می گردد.
این گاز مناسب برای اطفاء حریق در کلیه کلاس های حریق بوده و با توجه به ماهیت گاز هیچ گونه اثرات مخرب محیطی نداشته و در رده گازهای پاک محسوب می گردد. به ویژه اینکه این گاز هیچگونه خطراتی برای انسان نداشته و می تواند در محیط های پر تردد مانند انبارها و مراکز حمل و نقل دیتا و تابلوهای برق استفاده کرد.
در این روش از گاز CO2، گاز ذخیره شده در مخازن مخصوص و استاندارد جهت اطفاء حریق استفاده می گردد. از این روش برای اطفاء حریق ناشی از مواد جامد سوختنی، مایعات قابل اشتعال و حریقهای الکتریکال استفاده می گردد. خطر استفاده از این روش در خطرات ناشی از مسمومیت گاز دی اکسید کربن می باشد و می بایست در محیط هایی که تردد انسانی در آنها وجود ندارد استفاده گردد.
با توجه به ماده اولیه ایجاد کننده حریق در برخی موارد جهت کنترل و اطفاء حریق از ترکیب آب و فوم بصورت دستی و یا اتوماتیک استفاده می گردد که این سیستم در نوع اتواتیک علاوه بر زیر ساختهای اولیه مورد نیاز در اطفاء آبی از و ترکیب کننده آب و فوم (Bladder Tank) و … استفاده می گردد. تجهیزات تکمیلی دیگری مانند مخزن ذخیره فوم در طراحی اطفاء فوماتیک از دو روش استفاده می گردد:
1- اطفاء فوماتیک از طریق نازل ها Foam Nozzle
2- اطفاء فوماتیک از طریق پاشش کامل فوم Foam Generator
سیستم بارنده آبی از مجموعهای از مخازن، پمپ ها، لوله ها، شیرها و نازل های ثابت تخلیه آب (اسپرینکلر) تشکیل شده است. این سیستم به دو صورت طراحی و اجرا می گردد :
Wet Suppression System -1
در این روش پشت تمامی نازل ها آب تحت فشار قرار گرفته و نازل ها معمولاً دارای فیوز (الکتریکی/مکانیکی) حساس حرارتی بوده که در صورت وقوع حریق و رسیدن گرما به آنها عمل کرده و با پاشش آب ضمن ایجاد منطقه ای خنک و مناسب جهت فرار ساکنین، به عمل اطفای حریق کمک می کند.
2- Dry Suppression System
در این روش مسیر آب قبل از ورود به لوله های اصلی و در ابتدای مسیر توسط شیرهای اتوماتیک (Deluge Valve) مسدود می شود، در نتیجه مسیر لوله های اطفاء نیز خشک بوده و مسیر اسپرینکلرها نیز باز می باشد. در صورت فعال شدن شیرهای اتوماتیک (بصورت دستی یا از طریق سیستم اعلان حریق) فرمان باز شدن مسیر صادر شده و آب در لوله جریان یافته و از طریق پاشش از نازل ها اقدام به اطفاء حریق خواهد گردید.
این سیستم از مجموعه ای از مخازن، پمپ ها، لوله ها، شیرها شبکه اطفاء آب و فایر باکسهای آتش نشانی تشکیل شده است.
اعلام هشدار حریق از طریق آژیرها و چراغ چشمک زن به اپراتور اطلاع داده می شود.
در سیستم های اعلام حریق در هر دو گونه آدرس پذیر یا متعارف، می توان از تجهیزات جانبی با نام میانجی (اینترفیس) و یا ماژول (واسطه) به منظور ایجاد ارتباط و هدایت سیستم های جنبی در یک تصرف مانند: آسانسور ، پمپ های آتش نشانی، دمنده های فشار مثبت، اگزاست فن و سایر تجهیزاتی که لازم است از سیستم اعلام حریق فرمان گرفته و خاموش یا روشن شوند، استفاده می شود. این واسطه ها می توانند روی زون در سیستم متعارف و روی لوﭖ در سیستم آدرس پذیر نصب شده و بر اساس نوع آن و نحوه ارتباط با تجهیزات جانبی عمل قطع یا وصل را اعمال نماید. تجهیزات واسطه امکان کنترلی داشته و نمی توان از آنها برای برق رسانی به خصوص برای تجهیزات پرمصرف استفاده نمود.
کابلی که دارای پوشش مناسب بوده و می تواند به مدت حداقل دو ساعت در مجاورت حریق با دمای معین، بدون آسیب دیدگی و کاهش کارایی، در برابر حرارت مقاومت نماید.
شامل کپسول های جداگانه حاوی گاز fm200 در وزن های 2 ، 4 و 6 کیلویی جهت تخلیه و اطفاء در تابلو برق ها و یا مکان های بسته کوچک با حساسیت بالا می باشد.
در این روش کپسول در بخش بیرونی تابلو برق نصب می گردد و از طریق یک لوله نازک در داخل تابلو برق که بصورت رفت و برگشت درداخل تابلو برق اجرا شده است در صورت نیاز و بصورت اتوماتیک شروع به تخلیه گاز می نماید.
دتکتورهای کابلی حرارتی (LHD) که جهت محافظت از رایزرهای کابل روی بخش هایی از سیستم که کابل کشی در حجم انبوه دارند بصورت زیگزاگ اجرا می گردند. عملکرد کابل حرارتی در محدوده دمایی حدود 68 درجه سانتیگراد و یا بالاتر می باشد.
این نوع کاشف، هوای موجود در محل را از طریق لوله هایی که به دستگاه مرکزی متصل است را به وسیله پمپ یا جریان هوای کانال های تهویه مکش نموده و آن را آنالیز می نماید. این دتکتور از سه قسمت زیر تشکیل میگردد:
به محض تولید گازهای داغ ناشی از آتش سوزی، انرژی تشعشعی به شکل های تشعشعات مادون قرمز و نور مرئی تولید می شود. تشعشعات ماوراء بنفش کاشف های شعله ای طوری طراحی شده اند که در مقابل این تشعشعات واکنش نشان می دهند.
کاشف ها فقط جهت تشعشعات مادون قرمز و ماورا بنفش طراحی و ساخته شده اند و با توجه به وجود کربن در عمده حریق ها، این دتکتورها بصورت استاندارد بر اساس تشخیص طول موج اتم کربن طراحی و ساخته می شوند.
این کاشف با استفاده از حسگرهای الکترو شیمیایی یا کاتالیکتیک و یا حسگرهای مادون قرمز ، طول موج گاز متساعد شده را تشخیص داده و مطابق با میزان حساسیت سنسور فرایند تشخیص را به پانل کنترل مرکزی انتقال می دهند.
دراین کاشف ها کشف حریق درطول یک خط صورت می گیرد، نمونه های این کاشف ها دودی خطی یا بیموکابل های حس کننده حرارتی و یا نسل جدید از نوع فیبرنوری با استفاده از امواج لیزر می باشد. کاشف پرتوی از دو قسمت فرستنده و گیرنده (آینه) تشکیل شده که فرستنده وظیفه ارسال پرتوها و گیرنده (آینه) وظیفه دریافت (انعکاس) پرتوها را به عهده داشته که با قطع مسیر پرتو توسط دود، فرآیند آشکارسازی حریق صورت می گیرد.
این کاشف به افزایش مقدار مشخصی از دما در یک زمان مشخص در محیط واکنش نشان می دهد، این کاشف ها می توانند بر اساس عملکرد دتکتورهای نوع دما ثابت نیز عمل نمایند.
این کاشف در درجه حرارت مشخصی (مثلاً 60 یا 90 درجه سانتی گراد ) فعال می شود.
این نوع کاشف ها در مقابل دود حاصله از آتش سوزی ها یا کند سوزی های اولیه حساس بوده و واکنش نشان می دهند و بر اساس ارسال و دریافت نور مادون قرمز در داخل مخزن دتکتور دود را تشخیص می دهند.
این نوع کاشف ها به دو محصول حریق نظیر دود و حرارت واکنش نشان داده و با استفاده از الگوریتم و یا مدل کشف حریق که از قبل در درون آن طراحی شده، ضمن کاهش اعلام کاذب، سرعت پاسخگویی را نیز افزایش می دهند.
شستی اعلام با قابلیت عملکرد در زمانی کوتاه، در راهروها و درب های خروجی، قسمت های ورودی و محل اجتماعات نصب می شود که با فشردن شیشه مخصوص، پیامی به مرکز کنترل اعلام حریق ارسال و از آن پس، عملیات برنامه ریزی شده درسیستم اعلام حریق، فعال می گردد.
در این سیستم تمام المان های بکار گرفته شده از قبیل کاشف ها، شستی ها، زنگ، ماژول های ورودی و خروجی توسط یک کد یا آدرس منحصر به فرد بوده و پانل کنترلی، اتاق یا محل مورد نظر را با همان کد یا آدرس شناسائی کرده و شرایط آن را همراه با اطلاعات توصیفی بر روی صفحه نمایشگر جهت استفاده و هدایت سریع مسئولین ایمنی و یا ساکنین به نمایش می گذارد. علاوه بر موارد فوق به دلیل برخورداری این سیستم ها از امکانات ویژه، سطوح مختلف ایمنی را تأمین می نماید. بنابراین لازم است در انتخاب برند، متناسب با نوع و شرایط کاربری مطالعات لازم جهت آگاهی از امکانات و قابلیت های آنها بعمل آید. این سیستم در دو نوع آنالوگ و دیجیتال ارائه می گردد.
در این سیستم تمام المان های بکار گرفته شده از قبیل کاشف ها، شستی ها، زنگ، ماژول های ورودی و خروجی بصورت متعارف بوده و عملکرد تجهیزات بر اساس تغییرات مقاومت در مدار آنها تعریف می گردد.
این تجهیزات بصورت واحد و یا گروهی یا اصطلاحا زون، روی مرکز اعلام حریق نصب می گردند و اعلام وضعیت عملکرد سیستم به صورت شماره زون جهت استفاده و هدایت سریع مسئولین ایمنی و یا ساکنین به نمایش گذاشته می شود.